4. SINIFLAR ANKARA  GEZİSİ

13 Mayıs 2019

4. SINIFLAR ANKARA GEZİSİ

Sosyal bilgiler dersi kapsamında;Milli Mücadele yıllarında yaşananları daha iyi anlayabilmek ,yakın çevremizde yaşanan Sakarya Meydan Savaşı’ndaki önemli yerleri görüp,öğrenebilmek ve özgürlüğümüzü bize kazandıran büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarını ziyaret etmek için Ankara’ya gezi düzenlendi.
Güzel bir sabah kahvaltısından sonra bu gezinin en önemli bölümünden biri olan DUATEPE ye gidildi. Duatepe ; Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasında yapılan Sakarya Meydan Savaşı’nda düşmandan geri alınan ilk tepe olmasından dolayı ayrı bir önem taşımaktadır. Duatepe, Mustafa Kemal Paşa’nın Gazi Tepe’de attan düşmesi sonucu kaburga kemiklerinin kırılmasına rağmen görevini ısrarla sürdürdüğü yerdir. Öğrencilerimiz  burada öğrendiklerinden çok etkilenerek oldukça duygulu anlar yaşadılar.
      Bir sonraki yerimiz ise MTA ‘da bulunan Tabiat Tarihi Müzesi idi.Doğaya ilişkin canlı ya da cansız her çeşit malzemenin nesiller boyu saklandığı ve bilimsel araştırmaların gerçekleştirildiği bu tarihi mekanlarda,  Güneş sistemi,dünya maketi,ay taşı,gök taşları,dünyanın oluşum panoları,omurgalı ve omurgasız fosil örnekleri,uzun balina,636 yaşındaki ağaç kesiti,yurdumuzdaki bitki ve hayvan örnekleri ve doğal mağara örneğini zevkle dolaştılar.
Gezinin en önemli bölümü olan Anıtkabir’e geldiklerinde heyecan doruktaydı.Büyük bir coşku ve saygı ile resmi törenle ulu önder ATATÜRK’ün huzurunda saygı duruşunda bulundular.Mozoleye çelenk koyulduktan sonra Anıtkabir’deki  Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi ‘nde ; Atatürk`ün özel eşyalarını, Çanakkale Kara ve Deniz Savaşları panoramasını, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz panoramasını ve Atatürk devrimlerinin fotoğraf ve açıklamalarla tanıtıldığı bölümleri gezerek bilgiler edindiler. Aslına tamamen uygun yapılan Atatürk`ün balmumundan heykeli ve köpeği Foks`un doldurularak saklanan bedeni çok ilgilerini çekti. Atatürk’ün mezar odası önündeki görevliden bilgiler aldılar.
Anıtkabir’den sonra 1924-1960 yılları arasında Atatürk ilke ve inkılâplarının gerçekleştirildiği; Cumhuriyetimizin gelişmesi için çok önemli çağdaş kararların alındığı II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası oldu.Buradan Malıköy Tren İstasyon Müzesine doğru yola çıkıldı.

Malıköy İstasyonu, Sakarya Meydan Muharebesi`nin tüm ihtiyaçlarını karşılayan ve yaralı askerlerin ilk müdahalelerinin yapıldığı yer olmuş ve savaş esnasında revir, askeri mühimmat ve lojistik merkezi ile askeri uçak pisti olarak kullanılmıştır. Sakarya Meydan Muhaberesi’nin destansı mücadelesinin geçtiği bu bölgede, milletimizin kaderini etkilemiş stratejik bir istasyonumuzdur.Bütün bu bilgileri yerinde görerek inceleyerek öğrenmenin tadına vardılar. Gezi sonunda herkes  çok mutluydular.