TARİHÇİ-YAZAR SADIK USTA ÖĞRENCİLERİMİZLE BULUŞTU

05 Mart 2018

TARİHÇİ-YAZAR SADIK USTA ÖĞRENCİLERİMİZLE BULUŞTU

9 ve 10. sınıf öğrencilerimizin katılımıyla gerçekleşen konferansa kurgusal bir hikayeyle başlayan Usta, Sibirya’nın Altay Cumhuriyeti’nde yer alan bir bölgede Şaman kültürlerini devam ettiren Telengirtli Türklere dair bazı ayrıntılı bilgeler de verdi. Sonrasında anlattıklarının gerçek olmadığını, bunun bir kurgu olduğunu ve kendisinin bununla bir ütopya tasarladığını belirtti.
 
Buradan hareketle de ütopya kavramına bir açıklık getirdi, ütopya kavramının kökenini, ütopyanın daha iyi bir toplumun nasıl kurulabileceğini tasarladığını anlatan Usta, sözü Osmanlı döneminde yazılmış Türk Ütopyalarına getirdi. Bazı ütopik örneklerden bahseden yazar, söz konusu ütopyalarda dile gelen birçok düzenlemenin Atatürk tarafından Cumhuriyet döneminde hayata geçirildiklerini Sinoplu ve MÖ 5. yüzyılda yaşamış olan Diojen’in herkesin mutlu olacağı ideal bir toplum tasarladığını; tüketim toplumunun insanlığı ve doğayı nasıl tükettiğini ve bunun dışına çıkıldığında da daha mutlu ve huzurlu olunacağını vurguladı. Ama bunun için de sosyal medyayı daha bilinçli bir şekilde kullanmanın öneminden ve zorunluluğundan bahsetti.
 

Konuşmasının sonunda yaşamıyla kendisine de örnek olan bilim insanı Marie Curie’nin hayatından örnekler veren Sadık Usta bir yandan sorulara yanıt verirken bir yandan da kitaplarını imzaladı. Değerli katılımı için kendisine teşekkür ederiz.